Összes oldalmegjelenítés

2011. február 23., szerda

Forgács fánk vagy csöröge fánk

Ma a kezembe került nagymamám régi füzete, amibe összeírogatta receptjeit és kicsi fecniket is hagyott benne mindenféle értékes információval:)
Ma ebből a füzetből kerestem valamit, ami ilyenkor pont aktuális.Ez nem más, mint a fánk.Abból is a forgács....vagy mondják még csörögének is..
Finom lett, bár a mamáénak a nyomába se ér....




Tehát :
6 tojássárgáját 2 dl (1 pohár) tejföllel,50 dkg lissztel, 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál rummal és egy kevés tejjel és egy pici sóval összegyúrjuk.Fél órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és derelyevágóval rombusz formákra vágjuk és forró olajban kisütjük.


Megjegyzés:
én nem tettem bele rumot, hanem egy kis fahéjat helyette
ez ilyen "laposabb" fajta fánk, nem lesz olyan magas, mint az élesztős, kelt társai

2011. február 22., kedd

Kanalas kevert süti

Mindenki ismeri azokat a tipikus sütiket, amik pikk-pakk készen vannak, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat, tepsibe rakni és irány a sütő! Na ez is egy ilyen.
És megszámlálhatatlan variációja létezik...


Hozzávalók:
  30 evőkanál cukor
  30 evőkanál liszt
  30 evőkanál tej
  4 evőkanál olaj
  4 tojás
  1 csomag sütőpor
  1 csomag vaníliás cukor
 25 dkg túró
  magozott meggy vagy bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés: A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, a vaníliás cukrot. Utána hozzákeverjük a sütőporos lisztet, majd a tojás felvert habját. Tepsibe öntjük, gyümölcsöt és túrót teszünk rá, majd kb 45 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:
ez egy nagy tepsi adag
a 30 kanál cukor helyett 20 is elég
a 30 kanál tejhez viszont lehet adni pluszban még kb 10et, hogy ne legyen túl tömör a tészta
a túró elhagyható
a liszt egy részét lehet helyettesíteni kakaóval, darált dióval vagy mákkal


2011. február 15., kedd

Citromos rikotta torta

Ezt a tortát még tavaly készítettem egy szülinapra.
A receptet egy fénymásolt újságcikkben láttam meg először,amit egy ismerősől kaptam, aztán rákerestem a neten és Bodzánál is megtaláltam (bodzablog.freeblog.hu).
Érdemes elkészíteni, nagyon pikáns süti.
Kissé nehezen sült meg (eleinte meg voltam róla győződve, hogy ez tuti nem áll össze valami tortaszerűséggé, de aztán kb 1 óra lassú sütés után mégiscsak tökéletes lett)
Íme a végeredmény:

Hozzávalók:
15 dkg darált háztartási keksz
15-20 dkg olvasztott vaj - vagy margarin
15 dkg darált mandula vagy dió
1/2 kg ricotta túró
3+1 citrom
 cukor ízlés szerint
3 nagy tojás
2 ek. étkezési keményítő (vagy liszt)
2 vaníliás cukor

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk és a kekszet, a darált mandulát vagy diót hozzákeverjük. Kivajazott tortaformába nyomkodjuk és kb. 10 percig 180°C-os sütőben "elősütjük".
 Eközben a: ricottát ízlés szerinti cukorral  , van. cukorral, a 3 citrom reszelt héjával, és kifacsart levével és az étkezési keményítővel  és a 3 tojással simára keverjük.
 Ezt a masszát öntjük az elősütött alapra  Ezután a 180°C-os sütőben még kb. 1 órán át lassan megsütjük. 
A torta tetejének díszítése:
A 4. citromot megmossuk és felkarikázzuk , majd leöntjük forró vízzel és 5 percen keresztül forraljuk.. Lecsepegtetjük és langyos mézbe mártogatjuk.Ezzel díszítjük a torta tetejét.


Jó étvágyat mindenkinek!

2011. február 11., péntek

Gyümölcsös túródesszert sütés nélkül

Megszállottan gyűjtöm a "tupperes cuccokat" és már egy ideje megvan az a bizonyos desszertgyűrű...
Gondoltam ma felavatom.Kár volt....TÚL FINOM lett a végeredmény:D:D
Vannak még terveim a formával:)
Hozzávalók:

50 dkg túró
1 zselatin fix( vagy egy pici csomag zselatin por 1 deci tejben felmelegítve)
2 dl Hulala (vagy bármilyen más habtejszín)
bármilyen gyümölcs (én ennél őszibarack befőttet használtam)

Elkészítés:
Mindent összekeverni, formába rakni és kb 3 óra a hűtőben és kész!!

Megjegyzés:
bármilyen másik formában is el lehet készíteni (pl kuglóf)
ha nem zselatin fixet használtok, arra kell vigyázni, hogy fel ne forrjon a por a tejben , csak felmelegedjen és ezután majdnem teljesen lehűlve lehet csak a többihez keverni (ezért egyszerűbb a fix :azt csak feleöntöd és kész, nincs melegítés!)

2011. február 9., szerda

Nápolyi szelet?Ostyás szelet?Vagy Bonbonetti??

Mindegy hogy hívják, FINOM és ABBAHAGYHATATLAN (sajnos:( )
És tök egyszerű!!


Hozzávalók:
25 dkg margarin
2 ek cukrozatlan kakaópor (jobb minőségű)
20 dkg cukor
2 tojás
2 cs csokis pudingpor
10 dkg mazsola
10 dkg ostyalap


A margarint, a kakaót, és a cukrot gőz fölött 10 percig kavarjuk (a margarin olvadásától számítva).
Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a pudingport, a mazsolát és még 5 percig kavarjuk a gőz fölött.
A tűzről levéve az ostyalapokat a forró masszába tördeljük.
Még melegen alufóliával kibélelt őzgerincformába nyomkodjuk.
Miután kihűlt, kb 2 óra múlva már szeleteljük.

Egy kis rummal megbolondítható :D

2011. február 7., hétfő

Üdítős szelet

Na ez az a süti, amit senkinek se kell bemutatni..Több néven terjedt el, pl Fanta szelet, Mirinda szelet,Szörpös szelet stb.
Akárhogy is hívják, nekem az egyik kedvencem, bár a klasszikus recepten picit változtattam...



Hozzávalók

Tészta: (én egyből dupla adagot csinálok a tésztából és nagy tepsiben sütöm, így szép magas lesz)
 
7 tojás
7 ek kristálycukor
1 cs sütőpor
1 dl étolaj
2 ek kakaópor
5 ek rétesliszt (simával is jó)
(tehát ezeket duplázom)
Töltelék:
1/2 kg túró
2 csomag vaníliás cukor (én 4et tettem bele)
5 ek kristálycukor (ezt kihagytam)
25 dkg margarin (csak 15 dkg-ot tettem bele)
 
(a krémhez tettem még 2 dl habtejszínt is)
Máz: ( a mázt nagy tepsihez 10 dl üdítőből és 3 pudingból csinálom)
7 dl Narancsos üdítő
2 csomag vaníliás pudingpor
4 ek cukor
 

Elkészítés


A tojások sárgájához hozzáadjuk a kristálycukrot, a sütőport, az étolajat, majd a kakaóport és ezt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd végül óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját. Kivajazott, lisztezett tepsibe közepes hőmérsékleten kisütjük.
Krém: A hozzávalókat jól kikeverjük és a kihűlt tésztára kenjük.
Máz: A hozzávalókból sűrű pudingot főzünk, ha kihűlt a túró tetejére kenjük

Megjegyzés:
a normál mennyiség pont elég egy 26 cm átmérőjű tortaformához is
a kólás válzozatnál csokipudinggal kell összefőzni az üdítőt
de lehet még málna vagy kiviszörppel is készíteni vanília pudinggal...>nagyon mutatós!!

2011. február 6., vasárnap

Mákos muffin

Semmi extra, "csak" egy muffin.....


Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg liszt, 2 dl tej, 15 dkg cukor, 2 ek. porcukor, 0,8 dl étolaj, 1 tojás, 2 tk. sütőpor, 5 dkg darált mák, egy kevés kandírozott narancshéj (ha van:D)
 Elvegyítjük a lisztet a sütőporral, és a kandírozott narancshéjjal. Felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, tejet és jól összekeverjük. A lisztes keverékkel könnyedén egynemű tésztává dolgozzuk össze. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, kivajazzuk a sütőformát, vagy belehelyezzük a papírformákat. A sütőformát félig töltjük tésztával, majd előmelegített sütőben 20 percig sütjük, a kész muffinokat még 10 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük.

Egész finom lett a végeredmény, de lekvár nélkül picit unalmas:D:D

2011. február 5., szombat

Thai jellegű zöldséges-csirkés tészta

Azért nem merem egyértelműen kijelenteni, hogy ez egy thai kaja, mert fogalmam sincs, hogy 100%-osan az -e.Tehát legyen thai jellegű:D:D
Az egész úgy kezdődött, hogy már egy jó ideje figyelt itthon a polcon egy üveg szója szósz és gőzöm se volt, mihez kezdjek vele.
Az NLC-n sokan adtak ötleteket, ezeket vegyítettem és az alábbi eredmény "született":
ISTENI!!!!
Azt hiszem szója szósz fan lettem:D

Hozzávalók:
fél kg csirkemell filé
2 dl szójaszósz
pici olaj
1 zacskó fagyasztott thai zöldségkeverék
egy csomag spagetti kifőzve

Pici olajon megpirítom a csirkemellfilét, majd hozzáöntöm a zöldségkeveréket (még fagyosan) és fedő alatt puhára párolom az egészet.Majd hozzáadok kb 2 dl szója szószt és még egyszer összeforralom az egészet, majd végül hozzáadom a kifőtt spagetti tésztát és egy picit lepirítom.
Nagyon finom!!!!

Megjegyzés:
ha nincs ilyen kész zöldségkeverék kéznél , akkor lehet helyettesíteniu vékony csíkokra vágott sárgarépa, káposzta keverékével is.
semmiképpen nem kell megsózni , mert a szósz eleve sós
szerintem rizzsel is finom lehet
hús nélkül is finom lehet, csak akkor dupla mennyiségű zöldség kell hozzá
és mindenképpen WOK-ban készítsétek!

2011. február 4., péntek

Amerikai almás pite

Valami isteni fimon!!
Neten találtam meg az eredeti receptet angolul, azt próbáltam lefordítani:D:D
Ami a legfontosabb, hogy pontosan követni kell a megadott mennyiségeket.
Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Tészta:
300 g liszt
 1 evőkanál cukor
 1 csipet só
175 g puha vaj
6 evőkanál (jeges) víz
 
Töltelék:
1 kg alma
115 g cukor
50 g barna cukor
 2 evőkanál liszt
 1 citrom leve és héja
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
 
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Hűtőbe tesszük. Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálban és hozzáadjuk az almát. Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű pie/torta-formát. A tésztát elfelezzük. Egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy középen több legyen. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és 1,5 cm széles sávokat vágunk. Ezeket rácsosan rátesszük az almatöltelékre. A végét hozzányomkodjuk a szélen lévő tésztához. 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60-75 percig sütjük, amíg a tészta rács szép barna nem lesz.

Megjegyzés:
a töltelékbe ez a cukormennyiség brutális, a fele is bőven elég
lehet az alma közé diódarabokat is keverni
nekem elég béne lett a rácsozás a tetején, de már tudom, hogy legközelebb hogy kell


 

2011. február 1., kedd

Zebratorta

Régóta ki akartam próbálni ezt a nagyon mutatós tortát.
Többféle recept kering a neten, én a "klasszikus" változatot készítettem el, de majd megpróbálom a túrósat is.
Szerintem mindenképpen kell mellé valami "kísérő", mert önmagában elég száraz.Lekvár vagy puding is passzol mellé.
És legközelebb mazsolát is teszek bele.....
Hozzávalók:
6 tojás, 30 dkg porcukor, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 37 dkg liszt, 1 cs sütőpor , 2 púpozott ek. kakaó

A 6 tojásfehérjét keményre verjük 5 dkg porcukorral.
A hat tojássárgát habosra keverjük a 30 dkg porcukorral, folytonos keverés közben belecsorgatjuk a langyos vizet és a langyos olajat. Géppel belekeverjük a lisztes sütőport.
A tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe keverjük a kakaót. A felvert tojásfehérjét megfelezve beleforgatjuk a tésztákba (a kakaósba kicsivel többet teszünk).
Tortaformába töltjük az alábbiak szerint:
a tortaforma közepébe csurgatunk 1 ek világos masszát, majd rá 1 ek kakaós masszát, s így tovább, amíg el nem fogy. (nem kell elsimítani, magától szétterül)
170 fokon kb. 1 óra hosszat sütjük.

Megjegyzés:
én csak 25 dkg porcukrot használtam
1 dl olaj bőven elég bele szerintem
a kakaós részhez adtam plusz fél dl meleg vizet, mert túl tömény volt, nem folyt eléggé
baracklekvárral tálaltam