Összes oldalmegjelenítés

2011. május 8., vasárnap

Házi fondant készítése képekkel illusztrálva

A múltkori torta kapcsán sokan kérték, hogy tegyen fel a házi fondant receptjét képekkel is, hogy érthetőbb legyen.
Tessék:D :

Szóval a recept Kiskuktától származik és szerintem nagyon jó.

Hozzávalók:
1 ek. zselatin (elvileg mindegy milyen, de én Horváth Roziét használom)
6 ek. (kb. 70 ml) víz
2 ek. méz
2 ek. vaj vagy margarin
Átszitált porcukor (amennyit felvesz. kb. 0,6-0,7 kg)

Elkészítés:

1,
Először úgy kb fél kg porcukrot szitáljunk egy tálba(Elvileg mindegy milyen porcukor , a lényeg az átszitálás), majd a cukor közepére csináljunk egy lyukat:

2,
Ezután vízgőz felett felmelegítjük a zselatint a vízzel, majd amikor már a zselatin felolvadt, hozzáadjuk a vajat és a mézet is, és addig melegítjük, amíg egyneművé válik.

3,Majd ezt a folyadékot az átszitált porcukorban kialakított lyukba öntjük:

4,
Ezután egy kanál segítségével elkezdjük összekeverni a folyadékot a porcukorral, majd amikor kanállal már nehezen megy, akkor még hozzászitálunk porcukrot és a kezünkkel gyúrjuk tovább a masszát:

5, Mindezt addig folytatjuk amíg egy gyurma állagú massza nem keletkezik.(először kissé még folyékonynak fog tűnni, de nem baj, mert a hűtéstől még keményedni fog)

6,
Ezután következik a színezés.(persze csak ha nem fehér masszára van szükségünk)Sok helyen azt olvastam, hogyí a színezésre csak a por vagy zselé állagú ételfestékek jók.Hát én egyszerű folyékonyat használtam, de ez is jó volt.A lényeg, hogy annyira gyürjuk át a masszát, hogy ne legyen foltos.

6,Ha kész a massza, folpack-ba tesszük és betesszük a hűtőbe.Kb 3 hétig eláll.Lehet, hogy nagyon megkeményedik, ilyenkor szobahőmérskletűre hagyjuk "kiengedni" vagy egy picit megmikrózzuk (pár másodperc) és máris használható.

7, Íme a végeredmény:

Jó kísérletezést Mindenkinek!:D

10 megjegyzés:

  1. júúúj de szuper, azt hittem sokkal bonyolultabb... tök jó, hogy feltetted, ezt én is kipróbálom! Köszi!
    Pussz:

    Edina :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, ezt én is ki fogom próbálni! Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  3. Már én is nagyon régen szemezek a fondantal, de még nem mertem nekiállni....és így téged végig olvasva, nézve nem is olyan bonyolult :)....úgyhogy nekem is ki kell próbálnom. :D

    VálaszTörlés
  4. szia azt szeretném kérdezni te mijen zselatint használsz zselatin post vagy mit köszi

    VálaszTörlés
  5. Képzeld el régebben rá találtam már az oldaladra, és sajnos nem mentettem el. Most meg sürgősen kellett a Fondan recept és végre megtaláltam. Le is írtam mert nagyon jó és könnyen lehet dolgozni vele. Nagyon szépen köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok én is kipróbáltam,hát nem kell cukrásznak lenni hozzá. Nagyon jó, könnyű vele dolgozni, jól színezhető. Sok sikert mindenkinek. Köszönöm. Heni

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Én ma este meg is csinaltam,2 szint is,nagyon könnyen elkészült :)
    Köszi a receptet és a leírást :)

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Egy rövidke kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni a recepttel kapcsolatban. Ebből a fondantból lehet díszeket is formálni, vagy csupán bevonásra jó? És ha lehet díszeket, akkor mennyi idő kell míg kiszárad...ha kiszárad?
    A válaszokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. helo lehet e belole figurakat kesziten?koszi

    VálaszTörlés
  10. Ki probalom egyszeruek nez ki

    VálaszTörlés