Összes oldalmegjelenítés

2011. május 15., vasárnap

Hagymás pogácsa from Limara

Limarát azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, hiszen Ő egy igazi színfolt a gasztroblogok palettáján..
Már régóta kerestem valami tuti finom hagymás pogi receptet, s tudtam, hogy a Limara-féle receptben nem fogok csalódni...Ez igaznak bizonyult:D:D
Isteni finom :D:D



Azért bemásolom ide a receptet Limarától (de itt is megtaláljátok:http://limarapeksege.blogspot.com/2009/11/hagymas-pogacsa.html)

Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 50 dkg vaj vagy margarin
• 2 ek. só
• 2 tojás
• 1 dl tej
• 1 nagy doboz tejföl
• csipet cukor
• 5 dkg élesztő
• 7 dkg vaj
• 3-4 fej lilahagyma
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyadést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a fél karikára vágott lilahagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem.

Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára.
Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Végül lekentem tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Kb. 10-12 perc alatt készre sütöttem.


Megjegyzés: nekem ebből a legkisebb szaggatóval szaggatva több, mint 200 (!!!!!) db lett:D:D:D 5 közepes tepsi fullra megrakva:D:D

Már csak egy pohár jóféle bor kéne.....

Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés: