Összes oldalmegjelenítés

2011. május 29., vasárnap

Házi karamellás bodzaszörp

Mindig szerettem a bodzaszörpöt, de még sosem készítettem...ez nagy hiba volt...könnyű elkészíteni és nagyon finom...
Sok recept kering a neten, ki így készíti, ki úgy, de én most a karamelles változattal próbálkoztam meg...de tervben van a "hagyományos" változat elkészítése is..

Hozzávalók:

8 liter víz
3 kg kristálycukor
kb.egy bevásárlószatyornyi bodzavirág
5 db citrom
egy kicsi doboz citrompótló (teaízesítő)
1 kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítés:

Először feltesszünk 7,5 liter fizet forrni.Közben egy kisebb edénybe megkaramellizálunk fél kg cukrot.Amikor kész, egyből felöntjük fél liter vízzel (nem kell megijedni, ilyenkor összeáll egy nagy csomóvá az egész cucc, de ez majd el fog olvadni...).Ha a 7,5 liter víz felforrt, beleöntjük a 2,5 kg cukrot és addig hagyjuk "főni", amíg a cukor el nem olvad.Ekkor hozzátesszük a karamellt is és folytonos kevergetés mellett beleolvasztjuk a szirupba.Ha elolvadt, félretesszük a szirupot és hagyjuk kihűlni.Eközben belekarikázzuk az 5 db citromot és beleöntjük a citrompótló tablettákat is.Végül beletesszük a bodzavirágokat is és jól átkeverjük az egész "cuccot".Amikor már teljesen kihűlt, hozzákeverjük a nátrium-benzoátot is.



Innen már csak 3 napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük, s végül üvegekbe töltve hűvös helyen tároljuk a kész szörpöt.



Megjegyzés:
Nekem ebből a mennyiségből 6,5 liter szörp lett.
Az 5 citrom határozottan kevés bele!!!legalább 10 kell...na majd legközelebb....

1 megjegyzés:

  1. Szia Melcsa!
    Nagyon szép lett! Ha találok még bodzát, akkor lehet, hogy megcsinálom!:)

    puszi: sherpa

    VálaszTörlés